İş dünyasının önündeki belirsizlikler

Beykozlu

New member
Yıl sonunun gelmesiyle ağır biçimde 2023 bütçesini yapmaya çalışan şirketler, iktisattaki ‘gri alanlara’ takılıyor. İş dünyası temsilcileri, “Özellikle seçim daha sonrası ikinci yarıyıla ait öngörüde bulunmanın fazlaca sıkıntı olduğunu düşünen işletmeler, hem de enflasyon muhasebesine geçilmemesi niçiniyle gerçek satın alma gücünü yansıtmayan mali tablolarla bütçe yapmaya çalışıyor” açıklamasında bulundu.

İşletmeler aralık ayı itibariyle ağır bir mesai sürecine girdi. Geçen yıl ekim ayında yaşanan döviz krizi ve daha sonrasında süratle tırmanan enflasyon niçiniyle bütçe süreçleri adeta kangrene dönüşen, birden çok alternatif bütçe yapmak zorunda kalan işletmeler, bu yılki bütçe süreçlerinin geçen yıla nazaran bir ölçü daha kolay olduğunu belirtiyor. Lakin işletmeler krizlere aşılı olduklarını söyleseler de enflasyon, global gelişmeler ve seçim süreci kaynaklı birtakım belirsizliklerin bütçe süreçlerini derde soktuğuna işaret ediyor.

Avdagiç: Mali tablolar, gerçek satın alma gücünü yansıtmalı

EKONOMİ gazetesinden Merve Yiğitcan’
a işletmelerin bütçe süreçlerine ait değerlendirmelerde bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Lideri Şekib Avdagiç, bu vakitte iş dünyasının öncelikli beklentisinin enflasyon muhasebesine geçişin sağlanması olduğunu söylerken, “İşletme sermayesi muhtaçlığımız kıymetli ölçüde artmışken, fiktif kârlarla ek bir vergi yükü altında kalıyoruz” dedi. Mali tabloların gerçek satın alma gücünü yansıtmasının hem firmaların, hem finans kuruluşlarının tıpkı vakitte yabancı yatırımcıların planlamalarına değerli bir netlik katacağını lisana getiren Avdagiç, bütçenin en kıymetli kalemlerinden birinin de işçi maliyetleri olduğuna dikkat çekerek, “Burada minimum fiyatta gerçekleşecek artış tabloyu daha da netleştirecek. aslına bakarsan minimum fiyatın, azalan alım gücünü telafi edecek bir oranda artması noktasında iş dünyası hem fikir. Lakin yapılan bu artırımı hem patrona birebir vakitte çalışana en verimli biçimde yansıtacak adımların atılması da önemli” dedi.

“Üretim maliyetleri globalden etkileniyor”

Avdagiç, patrona tavan fiyatta enflasyonun üzerinde ek prim maliyeti yüklenmemesi, gelir vergisi dilimlerindeki net-brüt makasının makul düzeylere çekilmesi, kıdem tazminatı üst limitinde de enflasyona orantılı artış gerçekleştirilmesi üzere konularda yapılacak düzenlemelerin hem patronu birebir vakitte çalışanı rahatlatacağını lisana getirdi ve “Tabii bütçede finansman ve başta güç olmak üzere üretim maliyetleri, global tesirlerden en epeyce etkilenen kalemler içinde. Maliyetlerin aşağıya çekilerek rekabetçiliğimize halel gelmemesi ismine imalatçı-ihracatçı KOBİ’lere yönelik avantajlı güç tarifeleri uygulanmasını öneriyoruz. KOBİ’lere uygun maliyetli ve uzun vadeli işletme sermayesi takviyesi de sağlanması önemli” tabirlerini kullandı.

Yorgancılar: Belirsizlikler, süreci karmaşık hale sokuyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Lideri Seçkin Yorgancılar da yaptığı açıklamada endüstriciler olarak son senelerda, global ve ulusal ölçekte bir fazlaca zorlukla yüzleştiklerini hatırlatırken, bilhassa, yüksek kur oynaklığı, yüksek enflasyon ile emtia ve güç maliyetlerinin yatırımları, iş gayelerini olumsuz tarafta etkilerken, fiyat belirlemekte zorlanılan bir sureci ve ötürüsıyla bütçe çalışmalarını da pek komplike bir hale soktuğunu vurguladı. Öncelikle pandemi, akabinde Rusya-Ukrayna Savaşı odağındaki besin ve güç zahmetlerinin siyasi ve ekonomik belirsizlikleri büyük ölçüde artırdığına işaret eden Yorgancılar, “Tüm bölümlerimizde bilhassa de, güç ve ithalata bağımlı kesimlerimizde beklentiler olumsuz seyrediyor. 2022 yılı mart ayından beri eşik paha 50’nin altında seyreden ve en son da ekim ayında 45,7’ye gerileyen imalat PMI verisi de bunu teyit ediyor” dedi.

“Enflasyon muhasebesi gündemimizin birinci sırasında”

“Yoğun belirsizliklerin izlendiği ve tabir yerindeyse her an her şeyin değişebildiği bu biçimde bir ortamda, bütçe çalışmaları da kritik ehemmiyet taşıyor” diyen Yorgancılar, kelamlarını şöyleki sürdürdü: “Bu sebeple; evvela enflasyon muhasebesi, gündemimizin başında geliyor. ÜFE kasımda yüzde 136,02 düzebir daha gerilemiş olsa da, hala üç hanede seyretmekte ve enflasyon muhasebesine geçişin kurallarının oldukçatan oluştuğunu yine teyit etmektedir. Enflasyon önümüzdeki senelerda yavaşlayacak bile olsa çift hanelerde seyretmesi mümkündür. Bu niçinle, enflasyon muhasebesine geçiş yalnızca bugünün değil yarının da gereksinimlerine karşılık verecektir. Aksi biçimde işletmelerin gerçek durumlarını ve performans seviyelerini mali tablolardan anlamak güçleşecektir.”

EYT de bütçe çalışmalarında şiddetli konulardan biri

İş dünyasının bütçe çalışmalarında bir öteki şiddetli hususun da, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi olduğunun altını çizen Yorgancılar, bu noktada oluşacak kıdem tazminatı yükü için Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli kredi çalışmasına başlandığının duyurulmasını olumlu karşıladıklarını kelamlarına ekledi.

İş dünyasının önündeki belirsizlikler

?Şu an baskılanan döviz kurunun bu düzeyleri ne kadar koruyacağı konusunda kaygılar kelam konusu.
?OVP’de enflasyon amacı önümüzdeki yıl yüzde 22,3 olarak belirlenmiş bulunmasına karşın, TCMB gayeleriyle enflasyon gerçekleşmesi içinde yakın geçmişe kadar fark düşündürüyor.
?Seçim daha sonrası uygulanacak iktisat siyaseti konusunda soru işaretleri var.
?Rusya-Ukrayna Savaşı’nın seyri, yanı sıra güç fiyatlarındaki belirsizlik sürüyor.
?İhracat pazarlarındaki resesyon kaygılarının devam ediyor olması, planlamalar üzerinde risk oluşturuyor.
 
Üst