‘İş dünyası yatırımdan vazgeçmeye başladı’

Beykozlu

New member
Dövize erişim giderek zorlaşırken daha yüksek borç yükümlülüğüyle karşı karşıya olan Türkiye iktisadı için beklentiler giderek kötüleşiyor.

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine nazaran Memleketler arası finans uzmanı Dr. Murat Kubilay, 2022 yılının son aylarına hakikat büyümede keskin yavaşlama yani daha anlaşılır bir lisanla çarkların tümden durması mümkünlüğünün yüksek olduğunu kaydetti. Kubilay şu anda Türkiye iktisadında asıl sorunun dolarizasyon değil, yüksek seyreden güç fiyatları kaynaklı cari açık olduğuna dikkat çekti.

“Döviz kıtlığı artarsa; epey daha derin bir kriz yaşarız” diyen Kubilay, dış borç ödemelerinde ve kimi mamüllerin ithalatı konusunda zorluklar yaşanabileceğini ve tüm bunların kararınun da şimdiki üzere yalnızca daha yüksek döviz kuru ve enflasyon olmayacağını tabir etti.

İFLASLAR VE İŞSİZLİK ARTAR

Biroldukca firmanın iflası ile işsizliğin rekor düzeylere ulaşabileceğini öngoren Kubilay, bu biçimde bir ortamda çalışanların satın alma güçlerinin yeni maaş artırımları ile korunamayacağını ve son 20 yılda görmediğimiz ölçüde bir yoksulluk içine düşebileceğimizi söylemiş oldu.

Kubilay şöyleki devam etti:

“Dünyada faizler yükseliyor ve ucuz para ölçüsü azalıyor. Bu şartlar altında iktisat idaresi ya sermaye serbestisini yeterlice azaltacak ya dövizin çıkışına müsaade edecek ya da piyasa döviz noksanlığından ekonomiyi ani duruşa sokacak. Sermaye serbestisi uygunca kısılsa yahut beklenmedik bir halde geri adım atılıp faiz oranları artırılsa da birebir sonuç yani ani duruş olur.”

Krizden çıkma mühleti giderek uzuyor

“Ekonomi idaresinin yarattığı belirsizlikler herkesi yordu; para kazanmaktan öte kaybetmemek ana prensip oldu” diyen Dr. Murat Kubilay, iktisat idaresinin olumsuz gelişmeleri büyük ölçüde göz gerisi ettiğini ve işin üzücü tarafının da bu olduğunu söz etti. Kubilay, “Her geçen gün krizin fazlaca daha derinleşme ihtimali artıyor ve bu krizden çıkma müddeti uzuyor” dedi.

‘İş dünyası yatırımdan vazgeçmeye başladı’

– İktisat idaresinin ucuz finansmana erişimi epeyce sayıda esasa bağladığını, hem bankaların tıpkı vakitte ticari işletmelerin ceza kaygısıyla kredi talep ve tahsislerini öteleme yoluna gittiklerini belirten Ekonomist Murat Kubilay, iş dünyasının düzenlemelerin sıkılaşacağı telaşıyla, düşük gerçek fiyatlar ve ucuz krediye karşın yatırımdan vazgeçmeye başladığını lisana getirdi.

Kubilay şu biçimde devam etti:

“Bu şartlar altında iktisat idaresi ya sermaye serbestisini yeterlice azaltacak ya döviz kurlarının çıkışına müsaade edecek ya da piyasa döviz noksanlığından ekonomiyi ani duruşa sokacak.

Hatta sermaye serbestisi güzelce kısılsa yahut beklenmedik bir halde geri adım atılıp faiz oranları artırılsa da tıpkı sonuç yani ani duruş olur.”
 
Üst