İdare heyetlerindeki bayan oranı 2021 yılında düşüş gösterdi

KaraYeL

New member
Sabancı Üniversitesi Kurumsal İdare Forumu tarafınca düzenlenen

9. Türkiye Bayan Yöneticiler Konferansı çevrimiçi gerçekleşti

Sabancı Üniversitesi Kurumsal İdare Forumu tarafınca bu yıl 9’uncusu düzenlenen Türkiye Bayan Yöneticiler Konferansı IFC takviyesiyle çevrimiçi gerçekleşti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Lideri Odile Renaud-Basso’nun ana konuşmacısı olduğu konferansta açıklanan “2021 İdare Heyetinde Bayan Türkiye Raporu”, idare heyetlerindeki bayan oranında geçtiğimiz yıl düşüş yaşandığına işaret ediyor.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal İdare Forumu, 9. Türkiye Bayan Yöneticiler Konferansı’nı, IFC dayanağıyla 22 Şubat 2022 günü çevrimiçi olarak gerçekleştirdi. Bu yılki teması “Verilerin ve Raporlamanın Dönüştürücü Rolü” olarak belirlenen konferansın ana konuşmacısı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Lideri Odile Renaud-Basso oldu.

Toplumsal cinsiyet eşitliği fırsatlarının artırılmasının EBRD’nin en büyük amacı olduğunu söyleyen EBRD Lideri Odile Renaud-Bosso, şöyleki konuştu: “Kadınların idare kademelerinde yükselebilmesinde gerek farkındalığın artırılması gerekse gerekli imkanların yaratılması manasında kurumlara büyük iş düşüyor. Türkiye’de halka açık en büyük şirketlerin idare konseylerindeki bayan oranının son on yılda yüzde 10’dan yüzde 17,5’e yükseldiğini görüyoruz. Bu fazlaca kıymetli bir yükseliş olsa da yapılabilecek daha epey şey var. EBRD olarak bu hususta Türkiye’ye iki biçimde dayanak oluyoruz. Birincisi, 2019 yılından bu yana kurum idarelerinde toplumsal cinsiyet çeşitliliğinin artırılması için yol haritası oluşturulması konusunda Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı ile aktif bir biçimde çalışıyoruz. İkinci olarak da Türkiye’deki toplumsal cinsiyet bilgilerinin Bayanların Finansal İştirak Dataları İnisiyatifindeki değerinin artırılması için Birleşmiş Milletler Vakfı’nın toplumsal cinsiyet data platformu olan Data2X ile iş birliği yapıyoruz. bu biçimdece finansal iştirakteki toplumsal cinsiyetler içindeki eşitsizliği çözmek üzere Türkiye’deki kıymetli kamu ve özel paydaşlarla bir ortaya geliyoruz.” Renaud-Bosso, Yeşil Kentler Programı kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle toplu taşımada toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve tacizi önlemek üzere özel projeler yürüttüklerini de kelamlarına ekledi.

IFC, BAYANLARIN LİDERLİĞİNE YÖNELİK EĞİTİM PROGRAMINI TÜRKİYE’DE SABANCI ÜNİVERSİTESİ İŞ BİRLİĞİYLE HAYATA GEÇİRİYOR

Memleketler arası Finans Kurumu, (IFC) Avrupa ve Orta Asya Bölge Yöneticisi Wiebke Schloemer, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, “Toplumsal cinsiyet çeşitliği, yalnızca “politik olarak doğru” olduğu yahut raporlanması gereken diğer bir istatistik olduğu için değerli değildir. Ekonomik büyüme ve gelişmede temel oluştuğu için epeyce değerlidir. Bayanların ve adamların tam manasıyla eşit olarak işgücüne iştiraki sağlanmadan hiç bir ülke, topluluk yahut iktisat, 21. yüzyılın zorluklarının üstesinden gelerek sunduğu potansiyeli karşılayamaz” dedi.

IFC olarak toplumsal cinsiyet konusunda amaçlarının olduğunu belirten Wiebke Schloemer, 2019 yılında başlattıkları “Yönetim Heyetlerinde ve İş Liderliğinde Kadınlar” eğitim programını Türkiye’de birinci kere nisan ayında Sabancı Üniversitesi Kurumsal İdare Forumu Bağımsız Bayan Yöneticiler oluşumu çatısı altında gerçekleştireceklerinin muştusunu verdi.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal İdare Forumu Yöneticisi Cet Can Bertay ise “Cinsiyet eşitliği ve bayanın güçlendirilmesi, yalnızca insan hakları ya da etik yaklaşım açısından değil, ekonomik gereklilik manasında da değerli. Ekonomik gelişme, refah, yüksek gelirli bir ülke gayemiz var ise bu toplumsal cinsiyet eşitliği olmadan gerçekleştirilemez. Bunun ölçülebilir olması da hayli değerli. Bir şeyi ölçmeden onunla ilgili gelişme sağlayamazsınız” açıklamasında bulundu.

İDARE KONSEYLERİNDE 292 BAYAN CAM TAVANI KIRDI

Konferans kapsamında Sabancı Üniversitesi Kurumsal İdare Forumu Proje Yöneticisi Sevda Alkan, “2021 İdare Konseyinde Bayan Türkiye Raporu” çıktılarını paylaştı. Borsa İstanbul’a (BIST) kayıtlı 420 şirketin idare heyetlerinde yaşanan değişimin ele alındığı rapora bakılırsa idare konseylerinde 2020 yılında yüzde 17 olan bayan oranı, artması beklenirken yüzde 16,7 düzeyine geriledi. BIST şirketlerinin 134’ünün (yüzde 33,1) idare şuralarının tamamı erkeklerden oluştu.

2021 yılında BIST idare şuralarına seçilen 479 bayan üyeden yüzde 39’u hâkim ortak olan ailelerin üyeleri içinden seçildi. Cam tavanı kırarak idare konseylerine seçilen 292 bayan BIST şirketleri idare heyeti üyeliklerinin yalnızca yüzde 10’unu oluşturdu. Tüm BİST şirketlerinde bağımsız idare şurası üyeleri içinde bayan üye oranı ise artış gösterdi. 2020 yılında yüzde 18,5 olan bağımsız idare konseyi üyeleri içindeki bayanların oranı toplamdaki bayan üye oranını geçerek yüzde 19,3’e yükseldi.

BIST’te süreç bakılırsan en büyük şirketlerin yer aldığı BIST 100’de ise idare şurasındaki bayan oranı 2020’de yüzde 15,6 iken 2021 yılında yüzde 15,3’e düştü. 2021’de BIST 100’de yer alan 26 şirketin idare konseylerinin tamamı erkeklerden oluştu.

Tüm BIST şirketlerinin yalnızca 34’ünün idare heyeti lideri bayan ve yalnızca 16’sının idare şuralarında yer alan CEO’su bayan.

Rapor çıktılarını yorumlayan Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kampanyası İdare Konseyi Lideri Prof. Dr. Melsa Ararat, “Maalesef bu yıl durum iç açıcı değil. 2021’de birinci sefer idare konseylerindeki bayan sayısındaki artış eğilimi yerini düşüşe bıraktı. Bayanların idare şurasındaki oranı yüzde 17’den yüzde 16,7’ye düştü. Halka birinci defa arz edilen şirketlerin yarısının idare heyetlerine bayanlara yer verilmedi. Bu sonuç, tüm eforlara karşın genel olarak ülkede toplumsal cinsiyet eşitliğindeki gerilemeden bağımsız düşünülmemeli. Pandemi periyodunda bayanlara orantısız yüklenilmesi bir fazlaca bayanın iş ömründen ayrılmasına niye oldu. Yasa yapıcılar ve düzenleyiciler radikal olmayan adımlarla bu resmi değiştirebilir. Örneğin, bağımsız idare heyeti üyelerinden en az birinin bayan olmasını önnazarann bir düzenleme bayan oranının yüzde 30 eşiğini aşmasını sağlayacaktır. Bu gelişme toplumsal normların da eşitlikçi tarafta değişmesine katkıda bulunur,” değerlendirmesini yaptı.

CİNSİYET ÇEŞİTLİLİĞİ İÇİN DATA RAPORLAMANIN DÖNÜŞTÜRÜ GÜCÜ PANELİ

9. Türkiye Bayan Yöneticiler Konferansı’nda ‘Kadınlarla Güçlendirilmiş İdare Kurulu’ mükafatları de sahiplerini buldu. Bayanlarla Güçlendirilmiş İdare Konseyleri Endeksi’ne bakılırsa Ege Profil Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Ege Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş Sürdürülebilirlik Mükafatına, Arzum Elektrikli Mesken Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. 2021 yılında halka açılan şirketler içinde özel mükafata ve Türkiye Sinai Kalkınma Bankası A.Ş. ise idare heyetinde ve komitelerde kritik eşiğe ulaşarak özel mükafata layık görüldü.

Konferans kapsamında düzenlenen “Cinsiyet Çeşitliliği için Bilgi ve Raporlamanın Dönüştürücü Gücü: Neler açıklanmalı ve niye?” başlıklı panel BlackRock Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Yatırım İdare Takımı Lideri Amra Balic, Sabancı Üniversitesi Kurumsal İdare Forumu Yöneticisi Dr. Cet Can Bertay, Ford Otosan Operasyonlar Başkanı İtimat Özyurt, Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi Eser Müdürü Sabina Mehmood iştirakiyle gerçekleşti.



Sabancı Üniversitesi Kurumsal İdare Forumu Hakkında

Kurumsal İdare Forumu (CGFT), Sabancı Üniversitesi İdare Bilimleri Fakültesi mesken sahipliğinde çalışmalarını sürdüren, ekonomik ve toplumsal kalkınmayı destekleyecek kurumsal idare bahislerine odaklanan disiplinler ortası ve kesimler ortası bir teşebbüstür. Türk Endüstrici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) iş birliğiyle 1 Mart 2003 tarihinde kurulmuştur. Forum’un misyonu, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda hayata geçirilebilecek araştırmalar yapmanın yanı sıra siyaset belirleme ve belirlenen siyasetlerin uygulanma süreçlerinde etkin rol oynayarak kurumsal idare alanının geliştirilmesine katkı sağlamaktır.


Hibya Haber Ajansı
 
Üst