Fırıncılardan dikkat çeken adım: Aşı olmayana ekmek yok

Temel

Global Mod
Global Mod
Türkiye’de korona olayları bir daha artışa geçerken, yetkililerin aşı tersliğine karşı somut bir tedbir almaması bu kere meslek odalarını harekete geçirdi.

İstanbul’da 6 ilçenin fırıncılar odası temsilcisi, yeni bir karar aldı. Karara nazaran, aşı yaptırmayan vatandaşlar fırınlara giremeyecek ve ekmek satın alamayacak.

Türkiye’nin bir kapanmaya daha gücü olmadığını söyleyen İstanbul Fırıncılar Odası Esenler Temsilcisi Mustafa Çiçek, şunları kaydetti:

“ŞU ANDA 6 İLÇEDE BU KARARI ALDIK”

“Vaka sayıları artmaya başlayınca karar almak zorunda kaldık. Şu anda koronavirüs olay sayıları çok bir biçimde artmaya başladı. Gidişatı güzel görmüyoruz. Bizler de fırıncılar olarak üzerimize düşeni yapmaya çalıştık. O yüzden fırına gelen vatandaşların aşılarının olup olmadığını denetim edeceğiz. Aşı olmayana ekmek satışı yapmayacağız. Şu anda 6 ilçede bu sonucu aldık. Bu ilçeler ise Bakırköy, Günnazarann, Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa ve Esenler. Fakat bu sonucun en kısa vakitte 39 ilçeye yayılacağını düşünüyorum. Hatta bu sonucun tüm Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz. bu türlü en azından insanları uyarmış oluruz. Zira Türkiye’nin bir kapanmaya daha gücü yok.


“BU UYGULAMAYI HAFTA BAŞLATACAĞIZ”

Çiçek, şu biçimde devam etti:

“Biz de vatandaş olarak üzerimize düşen vazifesi yapmak zorundayız. Fırıncılar Odası olarak aldığımız sonucun gerçek olduğuna inanıyoruz ve sonucu uygulayacağız. Gelen vatandaşların hepsi akıllı telefon kullanıyor. Telefonlarında aşı olup olmadıkları aşikâr. Aşısı yoksa ekmek satışı yapmayacağız. Tahminen biz pandemi periyodunda kapanmadık ancak binlerce küçük esnafımız kapandı ve mağduriyet yaşandı. Benim kimseyi mağdur etmeye hakkım yok. Bu uygulamayı önümüzdeki hafta itibariyle başlatacağız.”


İTO’DAN AŞI DAVETİ

28 Temmuz’da da İstanbul Ticaret Odası (İTO) Lideri Şekib Avdagiç, iş dünyasına ‘aşını ol, indirimi al’ uygulama davetinde bulunmuştu.

Avdagiç, şunları kaydetmişti: “İTO’ya üye 640 bin firma bulunuyor. Yüzbinlerce çalışanı ve milyonlarca müşterisi bulunan bu firmalarımızın bir birçoklarının, indirimler üzere tesirli yollar de dahil olmak üzere aşı kampanyaları yapmalarını öneriyoruz. Aşılama ile toplum sıhhatinin ve çalışma hayatımızın sağlam tutulması için iş dünyası olarak da bizler de üzerimize düşeni yapmalıyız. Bu noktada iş dünyamızın aşı teşvikleri için proje geliştirmesi epey yararlı olacaktır.


Bilim Şurası’nın ve uzmanların lisana getirdiği üzere, hepimiz aşılarımızı olalım. Ayakta kalalım, üretimde kalalım. Özel dalın aşılamayı cesaretlendirici yaklaşımlarının, halkın genelinde olumlu tesiri olacağını düşünüyorum. Aşının varyant virüsteki tesiri dahi kanıtlanmışken, aşı olmayanların virüsün yayılmasındaki etkisinin göz önünde tutulması kaide. Özel bölümün aşılanan müşterilere ve çalışanlara yönelik birtakım uygulamalarına, birfazlaca ülkede başlandı. Emsal örneklerin Türkiye’de de çoğalması pandemi ile devam eden çabada faydası olacaktır.”


TURYİD: GİRİŞTE 2 DOZ ŞARI ARANMALI

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) de olaylarda bir daha yükseliş görülmesi üzerine lokanta, kafe, bar, gece kulübü, kıraathane üzere yerlere girişte 2 doz aşı koşulu aranmasını istemişti. Pandemi sürecinde 18 ay kapalı kaldıkları hatırlatılan TURYİD açıklamasında “Aşı, tercih değil toplumsal sorumluluktur. Misafir/ müşterilerin 2 doz aşıyı yaptırmış olması zaruriliği, hiç aşılanmamış bireylerin dahi iki doz aşısını tamamlamasını sağlanmış olacaktır” tabirlerini kullanmıştı.

DİYARBAKIR’DA AŞI YASAĞI

Daha evvel de düğün ve restoran işletmecileri aşı ile ilgili tahlil teklifinde bulunmuştu.

Diyarbakır’da bu kritere uymayanların salonlara alınmayacağı duyurulmuştu.
 
Üst