FIFA, 2030 Dünya Kupası’nı üç kıtaya yayıyor

Temel

Global Mod
Global Mod



2030 Dünya Kupası İspanya, Portekiz ve Fas’ta düzenlenecek. Arjantin, Uruguay ve Paraguay’da da birer maç oynanacak. Kafanı sallayacak bir karar.


Hangi Dünya Kupası olursa olsun, FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun görüşü geçerlidir. 2018’de Rusya’nın ardından, “Şimdiye kadar gerçekleşen en iyi Dünya Kupası” dedi. 2022’de Katar’da düzenlenecek turnuvayla ilgili ise “Tüm zamanların en iyi Dünya Kupası Katar’da olacak” dedik. Ve bir ay önce İsviçreli oyuncu, “2026 Dünya Kupası’nı tüm zamanların en iyi Dünya Kupası yapmak” amacıyla çığır açan görüşmeler için ABD’deydi.


Her zaman daha büyük, daha iyi, daha tarihi. Infantino için başka yol yok. Gerçekte, durum giderek daha iyiye gitmiyor, giderek daha çılgın bir hal alıyor.


Bu serideki bir sonraki bölüm 2030 Dünya Kupası. Bu İspanya, Portekiz ve Fas’ta gerçekleşecek. Ah evet, ayrıca Arjantin, Uruguay ve Paraguay’da da. Her biri en az bir oyun. Ancak o zaman gerçek ev sahibi ülkelerde başlar. Dünya Kupası üç kıtada altı ülkede düzenlenecek.


Gianni Infantino görkemli bir yorumda bulundu: “Bölünmüş bir dünyada FIFA ve futbol birleşiyor. (…) Bu üç maçın ilki elbette her şeyin başladığı stadyumda, Montevideo’nun efsanevi Estádio Centenário stadyumunda oynanacak.” İlk Dünya Kupası’nın düzenlendiği yer (1930), 100 yıl sonraki açılış maçının da oynanacağı yer olacak. Ancak Infantino’nun geleneğe düşkünlüğü yalnızca bir yanılsamadır. Bunun arkasında özellikle bir ülkenin faydalandığı bir plan var: Suudi Arabistan.


FIFA’nın ödüllendirme ilkesi


İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana her ikinci Dünya Kupası Avrupa’da oynandığından FIFA, 20 yılı aşkın bir süre önce rotasyon ilkesini uygulamaya karar verdi. Buna göre, dünya şampiyonalarının gerçekten dünya çapında yapılması gerekiyor – anlaşılabilir bir fikir. Her kıtanın bir dönüş yapması gerekiyor. Prosedür 2007’de değiştirildi.


Artık yalnızca son iki Dünya Kupasını düzenlemiş olan kıta federasyonları hariç tutulmalı. Bu, 2030 Dünya Kupası’nın Asya’da veya Kuzey ve Orta Amerika’da yapılmaması gerektiği anlamına geliyor; çünkü turnuva 2022’de Katar’da (Asya) yapıldı ve 2026’da ABD, Meksika ve Kanada’da (Kuzey ve Orta Amerika) gerçekleşecek. .


Suudi Arabistan turnuvayla hâlâ ilgileniyordu ve Yunanistan ve Mısır ile ortak başvuru yapmayı düşünüyordu. Muhtemelen bu kuralı aşmak için, çünkü Afrika’ya (Mısır) ve Avrupa’ya (Yunanistan) izin verilecek. Ancak başvuru sonuçlanmadı. İspanyol “Marca” gazetesine göre Suudi Arabistan, İspanya, Fas ve Portekiz’e karşı hiçbir şans görmüyor (bununla ilgili daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz). Tek rakip Arjantin, Paraguay, Uruguay ve Şili’den Güney Amerika dörtlüsüydü.


Ancak İspanya, Fas ve Portekiz’in (Avrupa ve Afrika) arkasında iki kıta bulunduğundan, Güney Amerika başvurusu yabancı olarak değerlendirildi.


Başarısız olan adayların bir sonraki turnuvaya başvurması alışılmadık bir durum değildir. Örneğin Güney Afrika, Almanya nedeniyle 2006 Dünya Kupası’na katılamamıştı ama 2010’da ihaleyi kazandı. 2022’de ABD eli boş geldi ama 2026’da işler yolunda gitti. Güney Amerika dörtlüsü de başvurabilirdi. 2034 civarında. Güney Amerika topraklarındaki son Dünya Kupası’nın 2014’te Brezilya’da gerçekleştiği göz önüne alındığında, kendi tarafında iyi argümanlar olurdu.


Ancak FIFA, üç kıtada altı ülkede düzenlenen XXL Dünya Kupası ile Suudi Arabistan’ın önünü açıyor. Çünkü Afrika, Avrupa, Güney Amerika ile Kuzey ve Orta Amerika, ödül yönetmeliği gereği başvuruya uygun değil. Çekilişte yalnızca Asya ve Okyanusya kaldı. Örneğin Suudi Arabistan’ın tek rakipleri Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelebilir.
 
Üst