“Fazla Gıda”, “Future Unicorn Award 2022”’de finale kaldı

KaraYeL

New member
Her yıl DIGITALEUROPE tarafınca gerçekleştirilen ve Avrupa’nın gelecek vaat eden scaleuplarının ödüllendirildiği Future Unicorn Award 2022 kapsamında, Dijital Türkiye Platformu tarafınca 2022 yılında aday gösterilen “Fazla Gıda” üç finalist ortasına girme muvaffakiyetini gösterdi. Kazandığı finalist unvanı ile Fazla Besin, Türkiye’den aday gösterilerek yarışta kısa listeye girmeyi başaran birinci scaleup oldu.

Müsabakanın kazananı, Avrupa İnovasyon, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlik Kurulu Üyesi Mariya Gabriel tarafınca, DIGITALEUROPE’un bu yıl 3 Şubat’ta gerçekleştireceği Masters of Digital konferansında açıklanacak.

Türkiye Bilişim Vakfı, TESİD ve TÜBİSAD işbirliği ile 2011 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Dijital Türkiye Platformu’nun adayı olarak yarışa katılan Fazla Besin, tüketim fazlası besinlerin bağışlanması, geri dönüştürülmesi ve satılması için yapay zekâ ve makine tahsili teknolojilere sahip bir idare sistemi olma özelliği taşıyor. Besin tedarik zincirinde oluşan besin atığının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması için teknoloji tabanlı tahliller oluşturmak maksadı ile oluşturulan teşebbüs, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafınca desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen, dünyadan dokuz tesir odaklı teşebbüsten biri seçilmiş ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafınca organize edilen 2017 Cenevre Toplumsal Yarar Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştı.

Yarışta Fazla Gıda’nın rakibi olan başka finalistler ise Birleşik Krallık tarafınca aday gösterilen Circulor ve Almanya’nın adayı Zenjob oldu. Circulor ve Zenjob, Avrupa’da sürdürülebilirlik ve istihdam alanlarına eğilen iki bedelli proje olarak öne çıkıyorlar.

Circulor: Sanayilerde, blokzincir ve makine tahsili üzere son teknolojileri de kullanarak, sorumlu kaynak kullanması ve sürdürülebilirlik için üretim ve geri dönüşüm zincirlerinde kullanılan materyallerin takibini sağlamayı hedefliyor.

Zenjob: Şirketleri ve yarı vakitli çalışanları otomatik olarak birbirine bağlayan; yarı vakitli çalışan bulma odaklı bir teşebbüs.

DIGITALEUROPE Genel Müdürü Cecilia Bonefeld-Dahl “Bu yılki Future Unicorn Award finalistleri, küçük şirketlerin ve scaleupların, toplumsal ve çevresel inovasyonun lokomotifi olduğunu dijital teknolojiler yardımıyla Avrupa vatandaşlarının ve işletmelerinin daha âlâ imkanlara erişmelerine, besin israfını azaltmalarına ve daha sürdürülebilir kaynaklar elde etmelerine yardımcı olarak kanıtladılar. Avrupa’nın bir ‘Unicorn Fabrikası’ haline gelmesine yönelik olarak, küçük şirketlerin ve scaleupların öbür bölgeleri tercih etmek yerine Avrupa’da gelişebilmeleri, yeni işler yaratabilmeleri ve hudutları aşarak büyüyebilmeleri için yanlışsız piyasa şartlarını yaratmak artık siyasetçilerin elinde” diye konuştu.

Dijital Türkiye Platformu, Fazla Gıda’nın Avrupa’da tanınmasından gurur duyuyor

DIGITALEUROPE üye kuruluşların gösterdiği adayların yarıştığı bu ödül için Dijital Türkiye Platformu bu yıl dördüncü kere aday gösteriyor. Dijital Türkiye Platformu epeyce inandıkları yenilikçi girişimciliğe takviye vermek hedefi ile her yıl titiz bir müracaat ve eleme süreci gerçekleştiriyor.

Dijital Türkiye Platformu Lideri Faruk Eczacıbaşı, yaptığı açıklamada “Her biri birbirinden daha fazla potansiyel vaat eden startuplarımız içinden ‘Tech For Good’ kriterine ahengi ile öne çıkan Fazla Gıda’nın finale kalmış olması fazlaca heyecan verici” dedi. Türkiye girişimcilik ekosisteminin genç nüfus, eğitim ve güzel mefkureler boyutlarında sahip olduğu yüksek potansiyeli bir sefer daha sergilediğini belirten Eczacıbaşı, “Future Unicorn müsabakası, büyümekte olan şirketlerin Avrupa genelinde isimlerini duyurmasına katkı sağlayacak” diye ekledi.

Future Unicorn Award, Avrupa’da scaleupların ehemmiyetini ortaya koyuyor

Future Unicorn Award, Avrupa’da geleceğin teknoloji devi olmaya aday scaleupların görünürlüklerine katkı sağlıyor. DIGITALEUROPE tarafınca kısa listeye alınan adaylar ise 29 Avrupa ülkesinin dijital ve teknoloji bölümünü temsil eden ulusal ticaret birliği üyeleri ile iş birliği ortasında belirleniyor. süratle gelişen teknolojinin geleceğine taraf verecek adayların tanınırlık kazanmasına ve potansiyellerini artırabilmelerine imkan sağlamak üzere gerçekleştirilen müsabaka, Avrupa’nın teknoloji kesiminde önder olmak kâfi imkanlara sahip olduğunun da anlaşılmasını sağlıyor.

Unicorn şirket, 1 milyar doların üzerinde değerlemeye sahip özel şirketler için kullanılan bir söz ve Ocak 2022 prestijiyle, dünya çapında 900’den çok Unicorn şirket bulunuyor. 2014 yılı bilgilerine nazaran dünyadaki Unicorn şirketlerin yüzde 6’sı Avrupa’da bulunuyorken, 2022 prestijiyle bu oranın yüzde 12 düzebir daha ulaştığı belirtiliyor. DIGITALEUROPE, dijital liderlikte Avrupa’nın bir muvaffakiyet göstergesi olarak bu oranın artış göstermesi için çalışmalarını sürdürüyor ve 2025 yılına kadar bu oranı yüzde 25 düzebir daha çıkarmayı hedefliyor.

Geçmişte Future Unicorn Award kapsamında galibiyeti elde eden scaleuplar, göstermiş oldukları muvaffakiyetleri için DIGITALEUROPE Komite Lideri Ursula von der Leyen ve Kurul Üyesi Mariya Gabriel üzere Avrupa Birliği’nin önde gelen başkanları tarafınca takdir edilirken; kazanan teşebbüslerden ikisi bugün Avrupa Kurulu ve DIGITALEUROPE’un yüksek uzman kümelerinin üyeleri olma özelliği taşıyor.
 
Üst