Emniyet’in ‘KADES panik butonu’ ile bayana şiddet hadiselerine anında müdahale

Temel

Global Mod
Global Mod
Emniyet Genel Müdürlüğü‘nün bayanlara yönelik şiddete anında müdahale etmek için hizmete sunduğu ‘Kadın Acil Destek’ (KADES) uygulaması ağır ilgi görüyor. Apple Store ve Google Play Store mağazalarından taşınabilir aygıtlara indirilebilen KADES uygulaması yardımıyla emniyet güçleri birfazlaca olaya süratlice devreye girerek mümkün cinayetleri önledi.

KADES NEDİR?

Emniyet Genel Müdürlüğü
tarafınca 2018 yılında hazırlanan Bayan Acil Dayanak (KADES) uygulaması; bayanların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz üzere makus hareketleri engellemek gayesiyle hizmete sunuldu. KADES ile acil durumlara süratlice müdahale ediliyor.

KADES uygulaması, son senelerda giderek artan bayana şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve bayanlara yardım edebilmek hedefiyle geliştirildi. Eşinden yahut bir diğerinden şiddet goren ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan bayanlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarla ‘Kadın Acil Destek’ sistemine ulaşabiliyor.

KADES UYGULAMASI NASIL İNDİRİLİR?

KADES taşınabilir uygulaması, Google Play Store ve Apple Store mağazalarından akıllı telefon ya da tabletlere indiriliyor. Aygıt sahibi TC kimlik numarasını girdikten daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen kod ile KADES uygulamasını faal hale getirecek.

Aile içi ve şiddet mağduru bayanlar, acil durumlarda aygıt pozisyon bilgisini açarak bir tuşla ‘155 Polis İmdat Acil Davet Merkezi’ne ulaşabilecek ve yardım davetinin yapıldığı olay yerine en yakın grup sevk edilecek. KADES uygulamasının kullanıldığı aygıtın pozisyon bilgisinin (GPS) daima açık tutulmasında yarar var. Bu süreci aygıtın ayarlarından yapmak mümkün.

KADES İLE MÜDAHALE EDİLEN OLAYLAR

* Bilecik‘in Bozüyük ilçesinde 1 Nisan 2020’de sokakta eski erkek arkadaşı tarafınca darp edilen 36 yaşındaki bayan, KADES’i kullanarak polisten yardım istedi. Beş dakika ortasında sisteme düşen pozisyona giden takımlar, olaya müdahale ederek şüpheliyi gözaltına aldı. Adliyeye sevk edilen zanlı, isimli denetim kaidesiyle özgür bırakıldı.

* Ağrı‘da hakkında müdafaa sonucu bulunan bayan, boşanma kademesinde olduğu eşinin 28 Haziran 2020’de konutunun kapısına gelerek zorla içeri girmeye çalışması üzerine KADES’e başvurdu. Olay yerine gelen takımlar, şüpheliyi konuta giremeden gözaltına aldı. Mağdur bayan eski eşinden davacı oldu.

* Aydın‘da konutuna zorla giren eski erkek arkadaşı tarafınca darp edilen 28 yaşındaki bayan, KADES uygulaması üzerinden ihbarda bulundu. Olaya müdahale eden polisler, şüpheliyi gözaltına aldı.

* Niğde‘de 21 yaşındaki bayan, 28 Ekim 2020’de bindiği asansörde özel güvenlik nazaranvlisinin cinsel saldırısına maruz kaldı. Telefonundaki KADES uygulamasından ihbarda bulunan bayanın yardımına olay yerine en yakın polis takımı yönlendirildi. Polisin gözaltına aldığı kuşkulu hakkında isimli denetim önlemi uygulandı.