Elon Musk, Optimus ismini verdiği robotundan fazlaca büyük beklentileri olduğunu deklare etti

KaradeniZ

New member
Elon Musk, Optimus ismini verdiği robotundan fazlaca büyük beklentileri olduğunu deklare etti Tesla CEO’su Elon Musk, şirketin Optimus isimli robotunun “otomobil işinden de, tam otonom sürüş işinden de daha değerli” olacağını söylemiş oldu. FSD yahut “tam otonom sürüş”, Tesla’nın kimi otonom sürüş nazaranvlerini yerine getirmek için kameralara ve bilgisayarla görüş teknolojisine dayanan gelişmiş şoför yardım sistemi. Tesla sahipleri için FSD aboneliğinin beledi şu anda yaklaşık 12.000 dolar yahut ayda 199 dolara kadar çıkabiliyor.

Musk, şirketin 2022 birinci çeyreği gelir duyurusu sırasında Tesla’nın robotu üzerinde çalışmaya devam ettiğini paylaştı. Optimus birinci vakit içinderda Ağustos 2021’de Tesla’nın birinci AI Günü sırasında tanıtılmıştı. 170 santimetre uzunluğundaki robot, Tesla’nın hudut ağları ve Dojo’nun gelişmiş üstün bilgisayarı ile çalışacak ve Musk, bu robotun, insanların yapmak istemedikleri günlük işleri (bakkal alışverişi gibi) yapacağını öngörüyor.

Musk, Çarşamba günü düzenlenen gelir duyurusunda “İnsanların Optimus robot programının büyüklüğünü fark etmemesine şaşırdım” dedi ve devam etti: “Optimus’un ehemmiyeti önümüzdeki senelerda görülecek. Anlayışlı olanlar yahut dikkatle dinleyenler, en sona ulaştığında Optimus’un otomobil işinden, FSD’den daha kıymetli olacağını anlayacaklar.

Musk’ın bu açıklaması yanlışsız sayılabilse de, Tesla’nın yakın vakitte bu biçimde bir robotu piyasaya sürebileceği fikri gerçekçi görünmüyor. Öteki şirketler, yıllardır insan işini devralmak için insansı robotlar geliştirmeye çalışıyorlar ve bilhassa Musk’ın hedeflediği kısa vakit çerçevesi göz önüne alındığında, Tesla’nın bu biçimde bir şeyi yapmayı nasıl başaracağına dair bir bilgi verilmedi. Boston Dynamics’in Atlas’ı oluşturmak için 25 yıllık özel bir tahsil birikimini kullanımı gerekti ve Honda, Toyota ve General Motors üzere başka araba üreticileri de son senelerda kendi robot konseptlerini duyurdu.

Bu robotların nitekim işe yarayıp yarayamayacağı konusunda ise güç ve bakım maliyetlerini unutmamak gerekiyor. İnsanların günlük işlerini üstlenebilecek robotlar üretilebilse bile, bu robotların üretim maliyetinin yanı sıra günlük kullanım maliyeti, kullanılmalarını neredeyse anlamsız hale de getirebilir.
 
Üst