DİSK’ten iktidara davet: İşten çıkarma yasağı ‘şartlı’ sürmeli

Temel

Global Mod
Global Mod
Türkiye Devrimci Emekçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Lideri Dilek Çerkezoğlu, 1 Temmuz’dan itibaren kalkacak ile ilgili iktidara davet yaptı.

“NORMALLEŞME YALNIZCA EKONOMİK”

Olağanlaşma ile bir arada toplumsal dayanakların sona ereceğinin belirten Çerkezoğlu, şunları kaydetti:

“Hükümet 1 Temmuz 2021 tarihinden başlayarak salgınla ilgili neredeyse tüm tedbirleri yürürlükten kaldırma sonucu aldı. Salgın sürerken aşılama çabucak hemen kâfi seviyeye ulaşmamış ve virüsün yeni varyantları dünyada tehlike saçmaya başlamışken, yalnızca turizmi ve ekonomiyi gözeterek olağanlaşma süreci başlatılıyor. Bunun yanında salgının işsizlik ve yoksulluk üzere toplumsal tahribatlarına karşı aslına bakarsan pek yetersiz olan toplumsal tedbirler de 1 Temmuz’dan itibaren sona erecek.”


“HÜKÜMET BAŞARISIZ OLDU”

Hükümetin salgının ekonomik ve sıhhat boyutunda başarısız olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, “Salgında devlet, ne Anayasa’nın toplumsal devlet prensibini uyguladı ne de Genel Hıfzıssıhha Kanunu’nun gereği olan salgın niçiniyle geçim zorluğuna düşen vatandaşının geçimini temin etti. Gerçek ortadadır; hükümet salgınla gayretin hem sıhhat tıpkı vakitte toplumsal boyutunda başarısız olmuştur” diye konuştu.

UNSUR MADDE SIRALADI

Çerkezoğlu, “Salgın bitmemiştir” diyerek, salgının toplumsal boyutu ile ilgili olarak alınması gereken tedbirleri şöyleki sıraladı:


“*İşten çıkarma yasağı istisnaları kaldırılarak devam etmeli, fiyatsız müsaade uygulamasına son verilmelidir.

*Pandemide iş ve gelir kaybına uğrayan tüm personellere minimum fiyattan az olmamak üzere gelir takviyesi verilmeli, işsizlik ödeneğinden yararlanmak için öngörülen ağır şartlar kaldırılmalıdır.

*Asgari fiyatın tümüyle vergiden muaf tutulması ve minimum fiyata sağlanacak SGK prim dayanağı ile taban fiyatın brütü net olarak ödenmeli, bu biçimdece tüm çalışanların eline geçen nakit ölçüsü en az 750 TL artırılmalıdır.


*Emekli aylık ve gelirleri minimum fiyat düzebir daha yükseltilmelidir.

*Kayıt dışı çalışanların gelir kaybını gidermek için toplumsal güvenlik sistemi ortasında bir taban gelir takviyesi sağlanmalı, fakir haneleri desteklemek için aile sigortası kolu uygulaması başlatılmalıdır.

*Kadınların ve gençlerin salgından epey daha olumsuz etkilendiği dikkate alınarak bayan ve genç istihdamı için özel tedbirler alınmalıdır.

*Uzaktan çalışma, hak kayıpları yaratmayacak ve personel haklarını teminat altına alacak biçimde bir daha düzenlenmelidir.”
 
Üst