Ders zili kırmızı alarmla çalıyor

Hasan

New member
Aşısız öğretmenler en büyük risk ögesi olarak öne çıktı. Sıhhat Bakanı Koca da olaydaki tırmanışa dikkat çekti: Öncesine bakılırsa daha az güvendesiniz. Tek tahlil aşı…

KÖY OKULUNDAKİ ÖĞRETMENE-ÇALIŞANA
NASIL TERTİPLİ PCR TESTİ YAPILACAK?

Türkiye, OECD ülkeleri içinde okulları en uzun mühlet kapatan ikinci ülke oldu. Uzaktan eğitimdeki aksaklıklar ‘kayıp nesil’ tasasını doğurdu. Kamuoyunda “Tam vakitli eğitim için tüm imkanlar seferber edilmeli” davetleri yapıldı. 6 Eylül takvimine işaret eden Ulusal Eğitim Bakanı Özer “Önceliğimiz okulları açık tutmak. Tedbirlerimizi aldık. Velilerimiz fazlaca rahat olsun” dedi. Lakin aşısız köy okulu öğretmenine haftada nasıl iki defa test yapılacağı konusunda çalışmaların hâlâ sürdüğünü söylemiş oldu.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 28’İ TAM AŞILI DEĞİL HAVALANDIRMA VE YENİ SINIFLAR BİLİNMEYEN

Havalandırma sistemlerinin akıbeti ve yeni sınıfların açılıp açılmadığı konusunda da soru işaretleri devam ederken öğretmenlerin yüzde 28’inin tam aşılı olmadığı belirtildi. Uzmanlar, aşısız öğretmene sistemli testle sürecin sağlıklı biçimde yönetilemeyeceğini belirtti. Eğitim-Sen “Öğrencilerin aşılanmasında ne kadar yol alındı? Kaç yeni derslik yapıldı? Atamalar ne durumda?” sorularını yöneltti. Hadise artışına dikkat çeken Sıhhat Bakanı Koca ise “Çözüm belli” diyerek vatandaşları aşı olmaya çağırdı.

HADİSELER TEKRAR TIRMANIŞTA

Türkiye’de ‘ben Kovid’i atlattım’ rahatlığının yanına bir de Delta varyantı eklenince hadiseler bir daha tırmanışa geçti. Müspet sayısındaki yükselişi işaret eden Sıhhat Bakanı Koca “Çözüm aşı” dedi. Vahim tablo iç karartmaya devam ederken ders ziline bir hafta kala okullara yönelik gerekli önlemlerin çabucak hemen alınmaması ise reaksiyonla karşılandı. Kamuoyunda ‘Tam vakitli eğitim için tam seferberlik’ davetleri yapıldı.

“BİR KUŞAK KAYBOLUYOR”

Türkiye, koronavirüs salgınında 1.5 yıl ile okulların en uzun müddet kapalı kaldığı ülkeler sıralamasında listenin başını çeken ikinci ülke oldu. Uzaktan eğitim modeliyle geçilen bu müddette yaşanan aksaklıklar ise 18 milyon öğrenciye yönelik ‘Bir jenerasyon kayboluyor’ telaşlarına yol açtı.

Uzmanlardan ‘gerekli önlemler alınarak yüz yüze eğitime hemen geçilmeli’ davetleri yapılırken Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 Eylül’de başlayacak eğitim-öğretmi periyoduna yönelik açıklama yaptı. Birinci önceliğin sıhhat tedbirlerinin alınarak okulları açık tutmak olduğunu söyleyen Özer “Önlemlerin takipçisi olacağız. Velilerimiz fazlaca rahat olsun” dedi. Lakin aşısız köy okulu öğretmenine haftada nasıl iki defa test yapılacağı konusunda çalışmaların hâlâ sürdüğünü söyleyen Özer “İstirhamım tüm veli, öğretmen ve çalışanlarımızın Kovid-19 Rehberi’ndeki kuralları harfiyen yerine getirmeleri. Kurallara uyarsak bu süreçleri fazlaca rahat yönetebiliriz” ikazında bulundu.

Fakat yapılan açıklamaya karşın bilhassa kapalı alanlarda fazlaca daha bulaşıcı olan Delta varyantının Türkiye’de yüzde 90 oranında hakim varyant olması tasaların artmasına yol açardu. Aşısını çabucak hemen tamamlamamış öğretmenlerin yüzde 28’lik dilimi oluşturması, vahametin boyutunu gözler önüne serdi.

Aşısız öğretmenlerin kendini virüsten nasıl koruyacağı tam bir muamma olmaya devam ederken köy okullarında misyon yapan eğitimcilerin hafta 2 testi nasıl yaptıracağına yönelik bir çalışma yapılmaması da reaksiyon çeken bir öteki mevzu oldu. Okulların açılmasına az bir vakit kala önlemlerdeki aksaklıklar devam ederken Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca da vilayetlere bakılırsa haftalık olay sayılarının yer aldığı haritayı paylaştı.

en çok HADİSE YOĞUNLUĞU RİZE’DE

Bakan Koca’nın paylaşımında olay yoğunluğunun en çok olduğu vilayet Rize olarak belirtti. Bayburt, Gümüşhane, Kayseri, Gaziantep, Kilis, Bolu, Hakkâri, Nevşehir, Sinop ve Kars’ın hadise sayılarının bundan evvelki haftaya göre en çok artan 10 vilayet olduğunu belirten Bakan Koca “Bu kentlerden birindeyseniz, öncesine göre daha az güvendesiniz” dedi ve tahlilin aşikâr olduğunu söyleyerek aşıya işaret etti.

Kritik süreçte Delta varyantının tesiriyle hadise artışları tırmanışını sürdürürken toplumda oluşan rehavet ortamı da 4’üncü pike kapı araladı. Vahim tablo giderek daha da karamsar bir hale bürünürken Eğitim-Sen 6 Eylül’de çalacak ders zilini işaret etti.

Sıhhat Bakanlığı’na “Eğitim ve bilim işçilerinin tamamı aşılandı mı? 12 yaş üstü öğrencilerin aşılanmasında ne kadar yol alındı? Kaç yeni derslik yapıldı? Yeni öğretmen ataması ve yardımcı/destek işçi için yapılan çalışmalar ne durumda?” sorularını yöneltti. Kamuoyunda ise “Tam vakitli eğitim için tüm imkan seferber edilmeli” davetleri yapıldı.

ÖĞRENCİLERİN SIHHATİNİ KORUMAK HEPİMİZİN VAZİFESİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Lideri Bendevi Palandöken, 6 Eylülde çalacak ders zilini işaret ederek önlem ihtarında bulundu.

Kovid-19 niçiniyle eğitimin aksamaması gerektiğini söyleyen Palandöken “İki yıldır yüz yüze eğitimden yoksun kalan öğrenciler yeni eğitim öğretim dönemine başlarken okulların paklığı ve güvenliği kadar okul etraflarının güvenliği için de tüm tedbirler şimdiden alınmalı” dedi.

Çocukların da etrafa karşı bilinçlendirilmesinin onları tehlikelerden muhafazanın en değerli adımı olduğunu belirten Palandöken “Özellikle öğrencilerin şahsen bulunduğu okul kantini ve servislerde gerekli hijyen önlemleri ve toplumsal aralık kuralları harfiyen uygulanacak.

Yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde tüm okullarda kantinler, sınıflar, koridorlar, tuvaletler ve okul bahçeleri için gerekli paklık çalışmaları yapılırken okul etraflarının paklığı ve güvenliği konusuna da daha dikkatli olunmalı” tabirlerini kullandı.