Daima mi Başarılı Oldular? Milyar Dolarlık Teknolojik Girişimcilerin Başarısızlık Öyküleri

Beykozlu

New member
Milyar dolarlık teknolojik teşebbüslerin başarısızlık öykülerini sizin için listeledik. Uygun okumalar!


Henry Ford’un en büyük hayali ‘motorlu bir fayton’ yapıp piyasaya sürmekti.


en.wikipedia.org

1885 yılında genç bir mühendis olan Henry Ford, Edison Aydınlatma Şirketi’nde çalışırken bir yandan da ‘motorlu fayton’ üretmenin hayalini kuruyordu. 11 yıl daha sonra, ‘Quadricycle’ ismini verdiği bu aracı piyasaya sürmeyi başardı. Büyük bir yatırım alan Ford, üretim kademesinde prototipi üretirkenki kadar titiz davranamadı ve yanılgı üstüne kusur yaptı. Bir yıldan kısa müddet ortasında şirket ziyan etti ve yatırımcıların baskısı üzerine kapatıldı.


Ancak Ford yılmadı.


en.wikipedia.org

Önceki şirketine yatırım yapan isimlerden kimilerini bir daha ikna etmeyi başaran Ford, kusurlarından ders çıkarmıştı ve başarılı olacağına kesin gözüyle baktığı şirketini kurmak istiyordu. Şirketin ismini ‘Henry Ford Company’ koydu. Bu şirket de bir buçuk yılın akabinde idare krizleri niçiniyle battı. Ford’un üçüncü defa tıpkı hayali gerçekleştirmek üzere yola çıkması, başarıyı birlikteinde getirdi. İş insanı Alexander Malcomson’un inancını kazanan Ford, gelen yatırımla bu kere ‘Ford’ ismindeki araba şirketini kurdu. Kıssanın devamını hepimiz biliyoruz.


Bill Gates, okul arkadaşı Paul Allen ile birlikte ‘Traf-O-Data’ isminde bir şirket kurdular.


Gates ve Allen, trafik sayım ve denetim sistemleri için yazılımlar üreten bu şirketi büyük zorluklarla kurmuşlardı. Arkadaş etraflarıyla birlikte şirketin logosunu tasarlamış, satacakları makineler üzerinde tek tek uğraşmış, hayli bir yatırım yapmışlardı.


Traf-O-Data bekleneni veremedi, fakat fazlaca daha büyük bir şirketin önünü açtı.


www.seattletimes.com

Gates ve Allen, Traf-O-Data’yı Seatle’dan gelen bir yatırımcıya sunmak istediklerinde makine çalışmadı. İrili ufaklı birkaç sorun yaşadılar, beklediklerinin fazlaca altında para kazandılar lakin burada yakaladıkları ahenk ve hem iş ömrü, tıpkı vakitte yazılım hakkında öğrendikleri yardımıyla Microsoft’u kurdular. Bugün ikisi de ‘Traf-O-Data’yı kurmamaları halinde Microsoft’un da var olmayacağını, o günlerde öğrendikleri yardımıyla dünyanın en büyük şirketlerinden birini kurduklarını söylüyorlar.


Kevin Systrom, Google’da mühendis olarak çalışırken aklına parlak bir fikir geldi.


en.wikipedia.org

Systrom, ‘Burbn’ ismindeki uygulama yardımıyla Foursquare’e rakip olmayı ve ‘check-in’ yapılan lokasyon bazlı öbür uygulamalara fark atmayı planlıyordu. Systrom’un temellerini attığı uygulamada çekilen fotoğrafları daha hoş gösteren filtreler kullanılabiliyor, arkadaşlarla gidilen yerlerden puanlar biriktirilebiliyor, gidilecek yerler planlanabiliyordu. Lakin fazlaca fazla farklı özelliğe sahip olması ve arayüzünün baş karıştırıcılığı, uygulamanın bekleneni verememesine niye oldu.


Systrom, Burbn uygulamasının tek bir özelliğine odaklanmaya karar verdi.


Uygulamanın en hayli kullanılan özelliği olan fotoğraf paylaşımının üzerine giden Systrom, 2010 yılında arkadaşı Mark Krieger ile birlikte çabucak sonrasında dünyanın en büyük toplumsal paylaşım uygulamalarından biri heline gelecek olan Instagram’ı kurdu.


1988 yılında Çin’de bulunan Hangzhou Olağan University’i bitiren Jack Ma, iş bulmakta çok zorlanıyordu.


en.wikipedia.org

Ma, iş bulmak için 30 farklı şirkete başvurdu ve her biri tarafınca reddedildi. Kendi tabiriyle, mahallî bir KFC şubesine yaptığı müracaat da ‘yetersiz’ bulunduğu nedeni öne sürülerek reddedildi. Başvuran 24 kişinin 23’ü işe alınmıştı; Ma şe alınmayan tek kişiydi. Ma, bu vakitte internetin nimetleriyle tanıştı ve birinci şirketi olan ‘Hangzhou Haibo’yu kurdu. Öteki yandan Çin’i öbür ülkelere (özellikle ABD’ye) tanıtmayı amaçlayarak ülkesini anlatan bir web sitesinin hazırlıklarına girişti. 1995 yılında, ‘Chinapages.com’ isimli siteyi kurdu ve Çinli iş insanlarından yatırım almayı başardı.


Ma, Çinli şirketlerin ABD pazarına açılabilmesine yardım edebilecek internet sitelerini kurmaya başladı.


yaşamında tek satır bile kod yazmamış, birinci bilgisayarına 33 yaşında sahip olmuş münzevi bir iş insanı olan Ma, 1999 yılında Alibaba’yı kurdu. 18 arkadaşıyla bir arada kurduğu Alibaba, başta çok mütevazı bir alışveriş sitesiydi. 1999’un sonunda Goldman Sachs ve Softbank’ten 25 milyon dolar yatırım alan internet sitesi, kısa müddette dünyanın en büyük alışveriş sitelerinden biri haline geldi.
 
Üst