Çocuğu oturmazsa 3 yıl kira veremez: ‘Oğlum gelecek’ mazeretine kanmayın

celikci

New member
Üniversitelerin açılması, kentsel dönüşüm ve tayinler kiralık konut muhtaçlığını artırınca, fiyatlar da uçtu. İstanbul’un birtakım bölgelerinde 2 bin liraya tutulan daireler 4 bin liraya, 5 bin liralıklar 8-9 bin liraya, 3 bin liralıklar da 6-7 bin liraya tırmandı. Ağır talebi fırsata çeviren kimi mesken sahipleri “Çocuğum oturacak” mazeretiyle mevcut kiracısını çıkartarak konutu öteki birine yüksek artırımla kiralamaya başlaması yeni davalara kapı açtı. Her hafta bu tıp davaların geldiğini söyleyen uzmanlar, “Ev sahibi yüksek fiyattan kiralamak ya da aidat için çıkaramaz” uyarısı yaptı.



DAVALAR ÇOK ARTTI

Remax Mia Bebek Gayrimenkul Brokerı Songül Toprak Özsan,
kiralık talebinin arttığını söylemiş oldu. Birtakım konut arayanların mal sahibine gidip, “Ben iki katını vermeye razıyım” söylemiş olduğine dikkat çeken Özsan, mal sahibinin de başı karıştığını ve kiracısına “Çocuğum gelecek” söylemiş olduğine işaret eden Özsan, “Ancak mesken sahibinin birçok gelmiyor ve öbür bir kiracı geliyor. Bu sefer dava açıyor mesken sahibine. Bu tıp davalar epey fazla var artık. Ya da konutu su basıyor. Ziyanı da mah sahibi mahkemeye taşıyor. Her hafta bu biçimde bir olayımız var” diye konuştu. Birtakım mal sahiplerinin konutunun ziyan gördüğünü düşündüğü, bazılarının de fiyatların yükselmesini beklediği için kiraya vermek istemediğine işaret eden Özsan, mal sahibini ikna etmek için konut sigortasına başladıklarını deklare etti.

KIZIM GELECEK DİYEN 3 YIL KİRALAYAMAZ

Gayrimenkul Hukuku Derneği Lideri ve AGK& AĞKOÇ Hukuk Ofisi Kurucusu Avukat Ali Güvenç Kiraz,
Türk Borçlar Kanunu’nun, kira hukukunda açık kararlar içerdiğinin altını çizdi. Kiracı tahliyesinin lakin haklı sebebe dayanabileceğine işaret eden Kiraz, bu niçinleri şu biçimde deklare etti: “Kiracının borcunu ödememesi, haklı ihtarla cezalandırılması. Kira kontratına karşıtlık. örneğin, kuaför olarak kiralanın bir yerin restorana çevrilmesi. Kişinin taşınmazı satması ve satın alanın ihtarname çekerek, ‘burada ben oturacağım’ demesi. Bunun için de kiracıya 6 ay müddet verilmek zorunda. Gereksinim niçini. Yani ‘Oğlum, kızım ya da kendim oturacağım’ demesi. Bu cinsten tahliyede ise 3 yıl kiraya veremezsiniz. Bu hususlardan rastgele oluşmamışsa kira mukavelesinin müddeti dolsa da kiracı tahliye edilemez.”



MESKEN SAHİBİ TAZMİNAT ÖDER

Mal sahiplerinin gereksinim kozunu kullandığı ve bunun da tespit edilmesi durumunda yaptırımı olduğuna işaret eden Kiraz, “Yeni bir kiracıya verildiyse, bir yıllık kira ve taşınma bedeli tazminat olarak ödenir” dedi Yeni Borçlar Kanunu’nda 5 yıl olan oturma mühletinin 10 yılla sınırladığına da işaret eden Kiraz, “Mal sahipleri 11 yıllık kiracıları var ise tahliye davaları açıyor. Lakin 3 ay evvelce ihtirname göndermek zorunda. Tüm bu niçinlerle tahliye isteyenler 2-2,5 yıllık yargı süreciyle karşılaşacağını bilmeli” uyarısı yaptı.



AZALAN ARZ MAZERET

İNDER Lideri Nazmi Durbakayım, konut fiyatlarının, artan hammadde karşısında denetimden çıktığını, bundan birinci ziyanı konut alıcılarının gördüğünü söylemiş oldu. İnşaat maliyetlerinin son bir yılda yüzde 100’ü aştığına işaret eden Durbakayım, “Kiralama usulüyle barınma muhtaçlığını karşılama zaruriliği, arz talep istikrarını, talep lehine çevirdi. Saklı enflasyon sebebi öne sürülerek konut sahipleri ve fırsatçı aracıların spekülatif artış yapması, konut kiralarının bir anda fırlamasına yol açtı” dedi.



KİRA ÖDENEMEYİNCE DAVALAR ARTACAK

Tüm Teşebbüsçü Emlak Müşavirleri Derneği Lideri Hakan Akdoğan, stok eksikliğinin talebi şişirdiğini söylemiş oldu. Akdoğan, “İnsanlar çaresizlikten ve çözümsüzlükten yüksek fiyatlara evet diyor. Bugün 2 bin liralık daire 4 bine verilince vatandaş mecburen kabul ediyor. Fakat bu yüksek bedellerin bir süre daha sonra ödenemeyince davaların artacağını düşünüyorum” değerlendirmesi yaptı.



KARABORSA DEĞERİNDE

Hakan Erilkun Danışmanlık Hizmetleri Lideri Hakan Erilkun, konut düşüncesi niçiniyle emlakçıların “Kiracınız çıkacak mı?” diye konut sahiplerine sormaya başladığını söylemiş oldu. Erilkun, şu biçimde devam etti: “Neredeyse karaborsa değerinde. Depozitoyu bir kira bedelinden daha yüksek tutmaya çalışıyorlar. Beşiktaş, Beylikdüzü, Kadıköy üzere talep ağır. Daha evvel 2 bin – 2 bin 500 liraya kiraya verilen daireler artık 4 bine çıktı. Arayanların yüzde 70’i öğrenci. Günde en az 15 kişi kiralık için geliyor.”
 
Üst