Bekçi alımı ne vakit, hangi vilayetlerde kaç bekçi alınacak 2021? İşte bekçi alımında son durum

Temel

Global Mod
Global Mod
Halkın can ve mal güvenliğini sağlamada, kolluk kuvvetlerine yardımcı olmaları gayesiyle vazife yapan bekçiler için yeni istihdam yapılacak. En az lise mezunlarının takıma alındığı bekçiler, mahallelerde ve çarşılarda bilhassa akşam ve gece saatlerinde asayişin sağlanmasına yardımcı oluyor.

BEKÇİ ALIMI MÜRACAATLARI NE VAKİT?

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) duyurusuna bakılırsa, 2021 yılında Jandarma Genel Komutanlığı (JGK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde 10 bin bekçi alımı yapılacak.

Bekçi alımları için müracaat ve başka tarihler çabucak hemen açıklanmadı.


BEKÇİLİK MÜRACAAT KURALLARI NELER?


* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

* En az lise yahut dengi okul mezunu olmak,

* En az 167 cm uzunluğunda olmak,

* Vücut kitle indeksi 18 (dahil) ile 27 (dahil) içinde olmak.

* 31 yaşından gün almamış olmak

* Ağır mahpus yahut altı aydan fazla mahpus yahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı berbata kullanmak, dolanlı iflas yahut yüz kızartıcı öteki bir fiilden dolayı mahpus cezasından hükümlü bulunmamak,


* Silah taşımaya yahut silahlı bakılırsav yapmaya tüzel bir mahzuru bulunmamak,

* Alkol, uyuşturucu yahut uyarıcı unsur kullanması niçiniyle tedavi görmüş yahut görüyor olmamak.

TÜRKİYE’DE BEKÇİLİK TARİHİ

Genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmakla nazaranvli silahlı genel kolluk bakılırsavlisi olan çarşı ve mahalle bekçisi, Emniyet ve Jandarma teşkilatlarına bağlı çalışır.

24 Nisan 1914 tarihindeki Çarşı ve Mahallât Bekçileri Hakkındaki Kanun ile oluşturuldu ve 14 Temmuz 1966 tarihindeki 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu ile bir daha düzenlendi.


1974 yılında bekçi alımları durdu ve 2008 yılında yardımcı hizmetler sınıfında bulunan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Emniyet Hizmetleri sınıfına alınarak bakılırsave devam etti.

Nisan 2017’de çıkarılan 690 sayılı kanun kararında kararname ile bir daha işçi alımı gerçekleştirildi. 18 Haziran 2020 tarihindeki 7245 sayılı kanun ile bir arada ‘Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Kanunu’ olarak düzenlenip günümüz şartlarına uyarlandı.

birinci vakit içinderda 20 vilayette 69’u bayan 9 bin 433 bekçi alımı yapıldı. Hala 69’u bayan olmak üzere 28 bin 773 Çarşı ve Mahalle Bekçisi ülke genelinde nazaranv yapıyor.


BEKÇİLİK EĞİTİMİ NASIL YAPILIYOR?

Temel hukuk, demokrasi ve insan hakları devletin idari yapısı, toplumsal psikoloji ve toplumsal olaylar, kitle idaresi, halkla alakalar ve bağlantı, trafik güvenliği ve birinci yardım bilgisi, mesleksel yazışma, mevzuat, silah ve atış bilgisi, müdahale formül ve teknikleri, uygulamalı bekçilik ve yanaşık sistem bahislerinde 90 gün eğitim veriliyor.
 
Üst