Askeri kamuflaj hazir giysi ihracatında rekor getirdi

Beykozlu

New member
Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren dördüncü dalı olarak öne çıkan hazır giysi ve konfeksiyon, artış suratı yavaşlasa da 2022 Ocak-Kasım periyodunda ihracatını 2021’in tıpkı devrine göre yüzde 5,8 artırarak 19,5 milyar dolara yükseltti.

NB İktisat’tan Yener Karadeniz’in haberine göre aylık olarak incelendiğinde ise kelam konusu sayı kasım ayında bundan evvelki yılın birebir periyoduna göre yüzde 5,4 düşüşle 1 milyar 635 milyon dolara geriledi.

11 aylık periyotta en çok ihracat yapılan ülke 3,3 milyar dolar ile Almanya olurken, onu sırasıyla 2,5 milyar dolar ile İspanya, 1,9 milyar dolar ile İngiltere ve 1,6 milyar dolar ile de Hollanda izledi. Geride kalan devirde en dikkat cazip artış ise Ukrayna’ya yapılan ihracatta yaşandı.

Kasımda ihracat 5 kat arttı

Rusya’nın ülkeyi işgali daha sonrası şubat ayından bu yana savaş halinde olan ülkeye yapılan genel ihracat 11 ayda yüzde 15 düşüş ile 1,9 milyar dolara gerilerken, birebir devirde hazır giysi ihracatı tüm vakit içinderın rekorunu kırdı.

Ocak-Kasım devrinde Ukrayna’ya yapılan hazır giysi ve konfeksiyon bölümü ihracatı yüzde 116 artarak 345 milyon dolara yükseldi. Kelam konusu sayı 2021’in tamamında 173 milyon dolar, 2020’de ise 157 milyon dolar ve 2019’da da bir daha 157 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Kasım ayı özelinde bakıldığında ise dal ihracatında artış oranı yüzde 620’yi buldu ve 11 milyon dolardan 81 milyon dolara yükseldi. Kelam konusu artışta ülkeye yapılan askeri kamuflaj satışını tesirli olduğu belirtiliyor.

Son devirde ülkeye askeri kamuflaj ihracatı için şirketler epeyce sıkı bir çalışma yürütüyor. Bu şirketler içinde Binler Tekstil’den Raff Tekstil’e kadar biroldukca şirket bulunuyor.

Binler Tekstil’in İdare Heyeti Lideri Vedat Bingöl, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Ukrayna’ya askeri kamuflaj ihracatında bir süre evvel başlayan çalışmaların aralıksız devam ettiğini ve bölgedeki biroldukca firmaya da fason üretim manasında iş verdiklerini belirterek, “Bu alanda kâfi altyapıya sahip bir firma olarak yıllardır birfazlaca ülkenin askeri üniformalarını üretiyoruz. Ukrayna ordusu da, bu yeterliliğimizi gorerek tercihini bizden yana kullandı. Bu manada müteşekkiriz. Yaklaşık 650 çalışanımızda ağır bir mesai harcayarak üretimimizi sürdürüyoruz. 400 bin kesim üretilecek. Yüklenici firma olarak bölgedeki biroldukca firmaya da fason iş verdik. Teslimatları değerli ölçüde yaptık. Kalan işlerimizi de en kısa müddette teslim etmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

2022 yılının Ocak-Kasım devrinde, 2021 yılının tıpkı periyoduna kıyasla ihracatı yüzde 15 ve üzerinde artan ve ihracat artışında öne çıkan ülkelerin başında Fransa geldi. 11 aylık periyotta bu ülkeye yapılan hazır giysi ihracatı yüzde 16,2 oranında artışla 1,1 milyar dolara yükseldi.

Onu yüzde 23,1’lik artış ve 738,3 milyon dolarlık ihracat pahası ile İtalya izledi. İspanya’ya yapılan ihracat ise ülkedeki fast fashion devleri Inditex Kümesi ve Mango’nun alımlarını azaltmasının tesiri ile yüzde 2,4 geriledi ve 2 milyar 462 milyon dolara düştü.

Parite kaybı 1.3 milyar dolara ulaştı

Ocak-Kasım periyodunda 19,5 milyar dolarlık hazır giysi ihracatının 11,8 milyar dolarlık kısmı AB ülkelerine yapıldı. bu vakitte AB’ye yapılan 11,8 milyar dolarlık ihracat, yüzde 11,29’luk pariteden kaynaklanan düşüşten arındırıldığında, 13,1 milyar dolarlık gerçek pahaya ulaşıyor.

Bu durumda 2022 yılı Ocak- Kasım devrinde yapılan 19,5 milyar dolarlık ihracat ortalama yüzde 11,29’luk pariteden arındırıldığında toplam ihracat geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 12,8 artışla 20,8 milyar dolarlık pahaya ulaşmış oluyor. Bu da 11 aylık devirde parite kaynaklı kaybın 1,3 milyar dolara ulaştığı manasına geliyor.
 
Üst