ALES/2 giriş yerleri belirtildi mı, nasıl öğrenilir? İşte giriş evrakı sorgulama sayfası

Hasan

New member
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yılda üç kere düzenlediği Akademik İşçi ve Lisansüstü Eğitimi Giriş İmtihanı’nın (ALES) ikincisi için geri sayım başladı. Yükseköğretim kurumlarında öğretim nazaranvlisi, okutman, araştırma nazaranvlisi, uzman, eğitim planlamacısı üzere takımlara yapılacak atamalar için düzenlenen imtihana on binlerce aday katılacak.

ALES/2 İMTİHAN GİRİŞ YERLERİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) internet sitesinde yer alan duyuruya bakılırsa, ALES adaylarının imtihana girecekleri bina ve salonlara atanma süreçleri tamamlandı.

Adaylar, imtihana girecekleri yer bilgisini gösteren giriş evraklarını, ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden TC kimlik numaraları ve aday şifreleriyle öğrenebilecek.

ALES/2 NE VAKİT, SAAT KAÇTA?

Adaylar 19 Eylül 2021 Pazar günü saat 10.15’te başlayacak imtihana adaylar saat 10.00’dan daha sonra binalara alınmayacak.

ÖSYM takvimine nazaran, ALES/2 imtihan sonuçları 14 Ekim 2021 tarihinde açıklanacak.

ALES/2 İMTİHAN GİRİŞ EVRAKI ÇIKTISI ALMA EKRANI

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ?

Lisansüstü tahsil görmek isteyen yada akademik meslek planlaması yapan adayların iştirak sağladığı ALE imtihanın sonuçları, belirtildiğı günden daha sonra 5 yıl müddetle geçerli olacak.

ALES NEDİR?

Akademik İşçi ve Lisansüstü Eğitimi Giriş İmtihanı (ALES), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak şahısların ve akademik işçi takımlarına (araştırma vazifelisi, öğretim nazaranvlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adaylar için düzenleniyor.

Doktora müracaatları için de ALES’e girilmesi gerekiyor. Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurt haricindeki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı koşulu aranır.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim vazifelisi, okutman, araştırma nazaranvlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı takımlarına atanabilmek için, alanındaki puan cinsinde 100 üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılır.

Âlâ bir ALES puanına sahip olmak, yüksek lisans müracaatlarında adaylara büyük bir avantaj sağlar. Zira üniversitelerin tezli yüksek lisans müracaatlarında ALES kararı en az yüzde 50’lik bir hisseye sahip.

Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme süreçleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanır ama birtakım üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri sadece ALES puanına nazaran belirlerken, kimi üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar.

ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt hudut 80 puandır.