2021 DGS tercihleri ne vakit? İşte ÖSYM DGS tercih kılavuzu

Hasan

New member
Bu yıl 11 Temmuz 2021 tarihinde uygulanan ‘Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Tahsiline Dikey Geçiş Sınavı’ (DGS) ilişkin kıymetlendirme süreçleri tamamlandı ve sonuçlar adayların erişimine açıldı. Artık ise tercih süreçleri için ÖSYM’den gelecek haber bekleniyor.

2021 DGS TERCİHLERİ NE VAKİT YAPILACAK?

Üniversitelerin 2 yıllık (önlisans) kısımlarından 4 yıllık (lisans) kısımlarına geçiş yapmak isteyen adayların iştirak sağladığı Dikey Geçiş İmtihanı’nın (DGS) tamamlanmasının akabinde tercih süreçleri başlayacak. Lakin çabucak hemen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafınca DGS tercih periyodu tarihleri duyurulmadı.


DGS TERCİH KILAVUZU YAYINLANDI MI?

DGS tercih kılavuzu çabucak hemen yayınlanmadı. Evvelki imtihanlara bakıldığında DGS tercih sürecinin, imtihan sonuçları belirtildiktan 4-5 gün daha sonra başlayacağı kestirim ediliyor. Ağustos ayının üçüncü haftasında başlayacağı öngörülen tercih sürecinde adaylara 30 adet tercih yapma hakkı sunuluyor.

DGS 2021 TABAN PUANLARI VE KONTENJANLARI AÇIKLANDI MI?

Dikey Geçiş İmtihanı ile geçiş yapılacak lisans programları muhakkak oldu. Bu kapsamda, okulların öğretim mühleti, boş kontenjanları ve taban puanları da aşikâr oldu.


DGS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Adaylar, imtihan puanlarını öğrendikten daha sonra, tercih süreçlerini ne vakit ve nasıl yapacaklarını ÖSYM’nin www.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek.

Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih mühletince ÖSYM’nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzu’ndan yararlanmaları gerekiyor. Tercihlerin gerçek olarak yapılabilmesi için evvel Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekiyor.

Bu tabloda, önlisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecek. Bunun haricindeki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacak.


Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, isimlerini, kontenjanlarını, puan çeşidini, öğretim müddetini ve var ise şartlarını gösteriyor. Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının şart ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan evvel dikkatlice incelemeli.

Şartları uygun olmayan programlar tercih edilmemeli. Şartları kendisine uymadığı biçimde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek problemlerin sorumluluğu adaya ilişkin. Yerleştirme sürecinde, kâfi puana sahip olunması şartıyla tercih sırası kıymet kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en epey istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.


Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacak. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar içinden, şartları karşılamak koşuluyla, Tablo-1’den en epeyce 30 tercih yapabilecek. Tercihlerin tümünün kullanılması zarurî değildir.

DGS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN
 
Üst